Hoe ziet een bitfit sessie eruit?

Loop jij tegen één van de volgende uitdagingen aan, dan is een bitfit sessie wat voor jou. Jouw paard:

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor dat ik bij jou op locatie kom hebben wij vooraf contact gehad en stel ik jou een aantal vragen. Dit doe ik om alvast een beeld te krijgen van jou en je paard. Zo weet ik ook wat ik kan verwachten en kan ik alvast voorbereidend werk doen, zoals het inkopen van mogelijk passende bitten.

Als het dan zover is kom ik bij jou op locatie en bekijk ik jouw paard van top tot teen. Stel ik aanvullende vragen, want het is heel belangrijk om zoveel mogelijk over jou en je paard te weten om te kijken welke bit(ten) bij jullie zou kunnen passen.

Dan bekijk en voel ik het hoofd van jouw paard om te voelen naar de vorm, eventuele afwijkingen, bespiering, zwellingen of wondjes. Dan kijk ik in de mond van jouw paard om te zien hoe de anatomie van de mond van jouw paard is en of ik verdikkingen, beschadigingen of blauwe plekken zie. Ook bekijk ik het gebit om te zien wat de staat hiervan is. Daarnaast voel ik de lagen of deze bijv. scherp of onregelmatig voelen. En check ik het gehele hoofd van jouw paard om te kijken op gevoeligheden bij het aanraken hiervan.

Na dit gedaan te hebben en jouw antwoorden te hebben gehoord vraag ik jou om je paard op te zadelen en beginnen we met rijden met jouw eigen hoofdstel en bit. Zo kan ik zien hoe dit bij je paard zit, hoe jouw paard beweegt en hoe jij rijdt, hierdoor krijg ik een duidelijk beeld. Vanaf hier kan ik dan verder werken.

Ik heb dan altijd een aantal bitten in mijn hoofd wat voor jullie zou kunnen zijn. Vaak probeer ik niet meer dan 2 of 3 verschillende bitten, omdat het paard op een gegeven moment er ook klaar mee is. In de praktijk blijkt dit ook altijd genoeg te zijn om een passend bit te vinden. Tijdens het testen van de bitten geeft jouw paard al duidelijk aan wat hij of zij prettig vind en vraag ik aan jou hoe het voor jou voelt. Dit is namelijk erg belangrijk dat het voor jouw paard, maar ook voor jou zelf fijn voelt. Als we een goed en passend bit voor jullie hebben gekozen, dan bevestig ik het goede bit aan jouw hoofdstel.

Heb je een onbeleerd paard?

Ook hiermee kan ik jullie helpen. Het is belangrijk als je met jouw onbeleerde paard aan de slag gaat, dat er een fijn passend bit in de mond van jouw paard ligt. Omdat je nog niet kan rijden bied ik een korte bitfit sessie aan. Hierbij kijk ik naar de anatomie van jouw paard zijn mond, check ik het hoofd op gevoelige punten en kijk ik welk bit het mooist past en op dat moment goed is. Jouw paard mag het bit op dat moment even in, maar het hoeft niet. Ik vind het belangrijk dat dit op een rustige en fijne manier voor hem gaat. Daarnaast geef ik tips hoe je jouw paard het beste aan het bit kan laten wennen.

Zo kunnen jullie een goede start maken en heeft jouw paard een fijne eerste ervaring met het bit.

Wil jij een bitfit sessie inplannen? Neem dan contact met mij op.

Contact opnemen