Over mij, Nienke van Baren

Vanaf kleins af aan ben ik al omringd met paarden en andere dieren op de boerderij. Het was dan ook niet gek dat ik na de basisschool naar het Groenhorst College ging en koos voor het vak dierhouderij.

Na dit te hebben afgerond ging ik naar het Groenhorst College in Barneveld en volgde ik de studie Paardenhouderij & Management. Tijdens mijn studie heb ik veel ervaring opgedaan op mooie plekken, zoals: olympische dressuurstallen, spring- en africhtingstal, handelstal, hengstenhouderij, maneges en paardenklinieken.

Al deze ervaringen samen maakte het dat ik al ontzettend veel heb mogen leren. Na mijn studie behaald te hebben ben ik gaan werken op een privé stal in Hoenderloo.

De droom van een eigen bedrijf

Ik heb altijd al de droom gehad om een eigen bedrijf te starten en dan natuurlijk het liefste in de paardenwereld.

Hier heb ik lang voor mezelf mee geworsteld, omdat ik niet wist wat het ging worden. Waar mijn vuurtje van aan gaat en aanblijft.

Toen kwam de opleiding bitfitter op mijn pad, dit trok mij meteen heel erg waardoor ik mij heb ingeschreven met als doel dat als ik dit ga doen, er deuren voor mij open zullen gaan. Het was een uitgebreide studie waar zowel anatomie van het paard aan bod kwam, maar ook voeding, training en de biomechanica van het paard.

Dit trok mij ook aan in het kiezen van de studie. Ik vind het namelijk heel belangrijk om niet op 1 ding te focussen, omdat er meerdere factoren zijn waaruit een “probleem” naar voren kan komen. Bij het bitfitten kijk je immers ook niet alleen naar de mond en het hoofd van het paard. Ik kijk naar het gehele paard en alles wat daarbij hoort. Want alles moet kloppen.

Passend Paard

Na het behalen van de opleiding bit- en bridlefitter ben ik gestart met Passend Paard. Door het maken van deze keuze viel alles op zijn plek en werd mijn droom realiteit. Ik prijs mij gelukkig dat ik elke dag aan mijn droom mag werken en daarin mijzelf blijf ontwikkelen. Het geeft mij ontzettend veel voldoening als ik paard en ruiter kan helpen in hun proces.

Passend Paard heeft als doel om jou samen met je paard zo optimaal mogelijk te helpen. Elke combinatie is uniek in zijn of haar kunnen. Ik vind het belangrijk om in rust je het verschil te laten voelen en beleven. Om zo voor jou en je paard een passende keuze te maken.

Als bitfitter zie ik dat er nog veel te behalen valt op dit gebied. Nog veel te vaak zie ik slecht passende hoofdstellen en bitten. Of dat mensen niet goed weten wat nou de inwerking of effect van het bit heeft op het paard. Vaak wordt er “zomaar” wat ingehangen. 

De ruiterhand is hier ook een belangrijke factor in. Tijdens de bitfit sessie is het fantastisch om te zien hoe paard, maar ook ruiter reageren op verschillende bitten. In de sessie vind ik het belangrijk om naar het paard te kijken hoe hij/zij zich erbij voelt. Het mooie hieraan is, dat het paard het duidelijk aan geeft.

Wil jij een bit- en/of hoofdstelfitting inplannen?
Neem dan contact met mij op.

Contact opnemen